Látnivalók

Bányász Emlékház

A dorogi Bányász Emlékház az Újkolónia egyetlen megmaradt épülete az 1980-as években elbontott kolónia helyére épített Schmidt Sándor lakótelepen.

Dorogi József Attila Művelődési Ház

Fleischl Róbert tervei szerint épült a klasszicizmus kései darabjának számító épület az Otthon téren, amely jelenleg a József Attila Művelődési Háznak ad otthont.

Dorogi Szent József Plébánia

A török kor után betelepített németek már 1701-ben templomot készültek emelni Szent József tiszteletére. Az első fatornyos templom 1735-ben készült el. A mai barokk stílusú templom 1767-1775 között épült fel.

Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum

1953. április 4-én nyílt meg a Petőfi Sándor (ma Bécsi út) 23. sz. házban, Puchner József kalaposmester műhelyének 2 helyiségében. 2013-ban elkezdődött az épület teljes felújítása, 2014-ben bányásznapkor átadásra kerül. Neve ekkortól Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum. Az intézmény izgalmas programok - kiállítások, író-olvasó találkozók, koncertek - színhelye, igazi közösségi tér.

Hősök tere

A dorogiak emlékműveket állítottak hőseiknek.

Kálvária

A bányászat 200 éves évfordulójára 1981-ben állítatta a DSZV az úgynevezett Aknatornyot a Kálvária domb tetején. A Kálvária dombon 1928-ban állította fel a községi elöljáróság a kálvária stáció képeit, amelyeket 1996-ban a dorogi önkormányzat újított fel a dorogi községekkel karöltve.

Mária Barlang

A dorogi Mária-barlang a Villa utcáról (ma Ady Endre utca) érkező vízlefolyásokat felfogni hivatott, 1925-ben épült támfal, 1926 óta kegyhely. Morva Izidor főjegyző a családját elkerülő szerencsétlenség (merénylet) emlékére barlangot építtetett a falban, melyet 1926-ban szenteltek fel. Végleges formáját az új kúttal és vízvezetékrendszerrel 1928-ban nyerte el. Építésének 80. évfordulóján, 2006-ban került sor a teljes felújítására.

Német Nemzetiségi Emlékház

A dorogi németek kulturális örökségét, népszokásait őrző emlékház.

Reimann Bányászattörténeti Miniverzum

A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum megnyitotta kapuit!

A Dorogi- medence bányászattörténetét felelevenítő, interaktív kiállítótér állandó nyitva tartással (hétfő kivételével minden nap 10:00-18:00-ig) várja vendégeit!

A Reimann Miniverzum minden korosztály számára ideális kikapcsolódást nyújt. A kiállítás felfedezhető önállóan, vagy tárlatvezetéssel egyaránt. További információkkal és árainkkal kapcsolatban a “Látogatók részére” menüpont alatt tájékozódhatnak.

Csoportok részére előzetes időpontegyeztetés szükséges, telefonon +36 30 285 1006 és e-mail formájában a reimann@dorog.hu címen.

Schmidt Sándor Agora

A Hősök tere, a Városi könyvtár és a Schmidt Sándor Agora modern, többfunkciós közösségi teret biztosít.

Szent Borbála Bányásztemplom

Az 1923-ban Szent Borbála tiszteletére létrehozott bányalelkészség templomát már a következő évben elkezdték építeni a város főépítészének, Gáthy Zoltánnak a tervei alapján.

Impresszum

Fotó: Madarász Tímea

Szöveg: Kovács Csilla, Sütő Zsófia